torstai 16. tammikuuta 2020

Säästetään energiaa




Tammikuussa 2020 olemme täällä Poutun koulussakin saaneet nauttia varsin keväisistä maisemista. Lunta ei ole ollut juuri lainkaan ja hiihtokausi odottaa vielä avausta. On lämpimistä säistä ainakin yksi hyvä puoli  nimittäin energiaa säästyy. Itselläni se alkaakin jo näkyä. Huonoja puolia kunnon talven puuttumisesta keksinkin sitten jo enemmän. 

Eräs yllättävä seikka pakkasen puuttuessa tuli vastaan, kun
rakensimme FEGskills projektissa talon pienoismalleja kuvaavia lämpölaatikoita, joita sitten eristimme 6.lk:n oppilaiden kanssa parhaan kykymme mukaan. Eristeenä oli lasivillasta foamiin ja muovista puuhun. Odottelimme sitten, että Pekka Pouta lupaisi oikein kipakan pakkaspäivän, että pääsisimme testaamaan, mikä eriste olisi paras. 

Eipä sitä kunnon pakkaspäivää ole vielä tullut. Hermot
pettivät opettajalla, kun mittari näytti parin vesisadepäivän jälkeen -1 astetta. Siirryimme koulun pihalle laatikoidemme kanssa ja toteutimme vaativat koejärjestelyt. Seurasimme herkeämättä, kun mittari laatikoiden sisällä vääjäämättä laski. Lopputuloskin oli odotettu. Hyvin eristetty säästää energiaa.

Ehkä palaamme uudelleen aiheen pariin, jos saamme kunnolla
pakkasta vaikkapa sitten helmikuussa. 

t.Kari-ope

PS. Mittaustuloksista sitten piirsimme luokassa komeat
viivadiagrammit, joista erotti selkeästi erilaiset tulokset eristeiden välillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Uusia menetelmiä

Tänä vuonnakin askarreltiin pääsiäiskoristeita. Ohjasin pääsiäispupun tekemistä etänä kotoa käsin. Oppilaiden vanhemmat olivat hakeneet...